Thursday, 31 December 2015

Selamat Datang 2016

Lamanya menyepi..

InshaAllah lepas ni kene rajin update sini 

Curi masa & ruang untuk menulis..rindu rasanya.

Tinggalkan 2015 sebagai kenangan

Mulakan 2016 dengan senyuman!

Thursday, 8 October 2015

Just My 2 Cents

Dear Friends,
This is only my 2 cents words.

Mohon ampun, mohon maaf kalau ada yang terasa.
Saya ni kira newbie dalam blogging ni.
Harap ramai yang membantu.

Saya suka blogwalking
tapi saya selalu dapat masalah macam ni
PC saya hang!!!

Tuesday, 6 October 2015

Kebaikan & Manfaat Ostematrix Shaklee

Siapa dekat sini suka minum susu?
Walaupun umur nak masuk 3 series, saya memang tak suka minum susu. Lagi-lagi susu tepung..susu pekat manis tu layan la jugak kan. Hihihi...teruk kan? Macam manalah nak dapatkan kalsium yang cukup untuk badan.

Thursday, 17 September 2015

Salam Jumaat


Salam Jumaat kawan-kawan,
Pagi ini rasa tenang je.
Mungkin sebab malam tadi hujan, jerebu pun kurang.
Alhamdulillah...
Nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan?

Sunday, 13 September 2015

Resepi Roti Jala & Kari Daging

Roti Jala & Kari Daging 

Assalamualaikum kawan-kawan

Resepi ni dah lama terperap tak dan nak siapkan entry ni. Hehe..banyak alasan Mak Nani ni.
Resepi ni mudah je..semua orang boleh buat punya! Jom tengok.

Resepi Roti Jala

Hasil tangan Abah Nani. Mak Nani tukang bancuh tepung je..
Abah Nani yang menjala.

Saturday, 12 September 2015

ESP Buat Mak Dara Jadi Budak Sekolah

Assalamualaikum

September 2015
PROMO ESP..PROMO ESP
ESP kegemaran ramai wanita diluar sana tu kan...
Abang-abang, adik-adik, mak ayah semua join sekali makan
Memang best la kata ko..
Hahahaha..

Wednesday, 9 September 2015

Berpantang Cara Moden

Assalamualaikum

Tahniah ibu-ibu yang baru mendapat cahaya mata. Selamat berpantang saya ucapkan. Tentu anda sedang melalui proses yang memenatkan bukan? Bersengkang mata di tengah malam menyusukan anak malah kene menjaga cara makan, duduk dan macam-macam lagi yang orang tua kita tetapkan.

Berpantang Cara Lama

Tuesday, 8 September 2015

Resepi Masak Lemak Cili Api Ikan Manis dan Nanas

Alhamdulillah..hari ini diberi kelapangan untuk menulis :-)

Hari sabtu lepas, Mak Nani dapat 4 biji nanas percuma dekat pasar tani. Alhamdulillah..terima kasih la Abah Nani tolong jawab soalan dekat Hari Mesra Pelanggan Pasarena di MAEPS. Dapat la nanas 4 biji sebagai saguhati. Hehe..rezeki Allah nak bagi.

Tapi seharian pening jugak la Mak Nani fikir nak buat apa dengan nanas 4 biji ni. Akhirnya, minta teman-teman di facebook bagi idea nak masak apa dengan nanas ni. Antaranya:
  • Masak lemak Ikan Masin dengan Nanas
  • Pajeri Nanas
  • Air Nanas
  • Kari nanas
  • Masak Ketam & Nanas
  • Sweet Sour

Sunday, 6 September 2015

Sepagi di IOI City Mall Putrajaya

Ahad - 6 September 2015

Seawal 7.30 pagi mak dah mandikan Hannani nak bawa pergi jalan-jalan sebagai upah Hannani temankan mak mengajar pagi semalam, petang pula temankan mak ke kelas nutrisi di PD. Semalam hari mak, hari ini hari untuk Hannani pulak.


Friday, 4 September 2015

Nak Kulit Cantik Gebu dan Flawless?

Assalamualaikum.

Nak bagitau ni, promosi bulan September 2015 adalah ESP!!!
Beli 6 PERCUMA 1
Beli 2 DISKAUN 5%
Yeah..ESP!!! Kegemaran ramai ni.

Okey..okey..kenapa ESP ni menjadi kegemaran ramai ya?

Thursday, 3 September 2015

Tips Kekal Bertenaga Sepanjang Hari

Assalamualaikum

Baru-baru ini saya menerima mesej dari seorang rakan seperjuangan di universiti dulu. Dia kata dia selalu letih lepas seharian bekerja. Balik rumah terus tidur, tak larat dah nak buat apa. Kesian pada anak dan suami katanya.

Allah...saya faham perasaan dia. Saya dulu pun macam tu juga. Tapi sejak saya mengamalkan vitamin-vitamin dari Shaklee Alhamdulillah..dengan izin Allah saya kekal cergas walaupun dah bekerja seharian. Tetapi atas faktor kekangan masa bersama anak dan suamilah saya berhenti kerja supaya dapat meluangkan masa lebih banyak dengan keluarga.

MasyaAllah..jauh dah melayang ni. Back to the real topic Mak Nani! Hihihihhh...

Al kisah kawan saya ni nakkan supplement yang boleh membantu dia kekal cergas sepanjang hari. Tapi budget bawah RM200. Saya cadanglan kawan saya ni ambil VITA-LEA IRON FORMULA & OSTEMATRIX.

Resepi Tumis Buncis dan Tempe

Assalamualaikum

Hari ini Mak Nani rajin nak share resepi menu hari ni. Mak Nani hari² memang masak yang simple² je. Yang penting sedap. Hehe..Hari ni Mak Nani masak ikan cencaru bakar, tumis buncis campur tempe dengan cili kicap untuk dimakan dengan ikan bakar.

Ikan Cencaru Bakar

Sunday, 23 August 2015

7 Tips Penjagaan Kulit Muka

Assalamualaikum

Ramai diantara kita sangat-sangat menitikberatkan soal kecantikan bukan? Lagi-lagi kecantikan wajah. Hari ini saya berbesar hati untuk berkongsikan 7 Tips Berkesan Untuk Penjagaan Kulit Muka. InshaAllah berkesan jika anda rajin dan konsisten melakukan tips ini :-)

Wednesday, 19 August 2015

Kebaikan Vitamin C untuk Kulit

Assalamualaikum

Post kali ni saya nak kongsikan tentang kebaikan Vitamin C dari sudut kecantikkan.
Suka tak??? Hehehe..

Rata-rata orang perempuan memang obses nak kulit cantik kan?
Nak kulit putih, tegang..kalau boleh jerawat pun xnak ada kan? Parut-parut tu semua nak bagi hilang.
Hahaha..mungkin tak semua macam tu. Tapi kebanyakan orang perempuan memang obeses dengan kulit cantik sebab saya pun lebih kurang macam tu juga. Hahahaha..


Wednesday, 12 August 2015

Mak & Hannani

Dah berapa hari mak "dera" Hannani. Hihihi..

Bergambar dengan Vita-Lea for Children dia. Dah macam duta iklan plak.
Selasa:
Perangai dia sejak xpakai pampers ni, asal nak buang air besar dia nak minta pakai pampers.
H: "Mak, dah malam ni..siang pakai spende malam pakai pampers"
M: "Okey..nani nak berak x? Kalau nak berak meh masuk tandas dulu berak"
H: "Tak nak la. Dah malam ni..pakai pampers la"
M: "Okey, mari sini pakai pampers. Tapi kalau nanti dah pakai pampers nani berak dalam pampers, mak letak kat luar"
Hahaha..mak memang nakal.
H: Jangan la..Nani takut.."
Udahnya sampai ke pagi dia tak buang air besar.

Rabu:
M: "Pagi ni kalau Nani pergi sekolah tak nangis mak upah Nani coco crunch"
H: "Okey mak..Nani behave..janji!" Siap bagi jari kelingking lagi tau.
Tapi pagi tu bila abah hantar Nani nangis bersungguh-sungguh plak tu. So, mmg xboleh dapat upah. Petang tu dia claim memang tak bagi. Kene pegang pada janji tau.

Khamis:
M: "Pergi sekolah jangan nangis tau. Nani nak coco crunch kan?"
H: "Okey mak..Nani janji." Janji jari kelingking lagi macam semalam. Haha..
Abah balik hantar Nani tadi abah report Nani baik sangat pagi ni. Tak nangis..siap lambai dengan flying kiss abah lagi. 1st time ni abah hantar sejak awal tahun Hannani lambai ngan flying kiss abah. Haha..

So, petang ni mak kene siapkan COCO CRUNCH untuk Hannani seperti yang mak janjikan. Macam tu la anak mak. Kadang kita memang kene bertegas dengan anak supaya dia berpegang pada janji dan berperangai lebih baik.

Sekian laporan mak untuk hari ini. Hahaha...

Tuesday, 11 August 2015

Kelebihan dan Kebaikan Air Masak


Ada yang panggil air masak, air mineral, air kosong, air putih, sky juice. Walau apa sekali nama panggilannya air ini sangat bermanfaat untuk badan kita. Air masak ini bukan sahaja memberi manfaat kepada badan kita malah ianya sangat murah berbanding air minuman lain. Hehe..jom ikuti perkongsian saya ini.

Kebaikan Air Masak


Menguruskan Badan 


Air masak tidak mempunyai kalori, lemak ataupun gula. Bagi wanita yang sedang berdiet, air masak memang pilihan yang tepat. Sebanyak mana pun air masak yang anda minum kalori anda tidak akan bertambah. Best kan? Jadi, secara tak langsung ia mampu mengurangkan berat badan anda.

Melancarkan Sistem Pencernaan


Minum air masak paling minimum 8 gelas sehari akan melancarkan sistem percernaan. Ia dapat menghindari anda dari sembelit malah membantu dalam pembakaran kalori. Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.

Meningkatkan Kesuburan


Air masak dapat membantu menghasilkan hormon testosteron bagi kaum Adam dan hormon estrogen bagi kaum Hawa.

Kecantikan Kulit


Kekurangan pengambilan air masak boleh menyebabkan badan menghadapi kesukaran untuk menyerap air, sekaligus menyebabkan kulit kering, kedut dan tidak bermaya. Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segar. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.

Badan Lebih Sihat


Air merupakan komposisi utama badan. Kekurangan air boleh menggangu keseimbangan badan. Kita mungkin boleh bertahan jika tidak makan berhari-hari, tetapi kita tidak mampu untuk bertahan jika tidak mendapat air berhari-hari.







Sunday, 9 August 2015

Kelas Bersama PM Cerry

Alhamdulillah..semalam berkesempatan untuk ke kelas anjuran Presedential Master (PM) Cerry.


Seronok bershaklee ni..banyak ilmu yang boleh kita sedut. Jadi tak ada alasan tak pandai buat marketing, tak pandai menjual, tak tahu pasal produk.

Banyak kelas-kelas yang dianjurkan. Kebanyakannya PERCUMA kalau berbayar pun tak mahal walaupun kelas di hotel.

Bagi suri rumah macam saya ni tak perlu risau, sebab semua kelas boleh bawa anak. Tak perlu nak risau nak tinggalkan anak dekat siapa dah.

Antara pengisian kelas semalam adalah mengenai niat kita sebagai peniaga dan hubungan dengan Allah, serta pelbagai teknik dan strategik pemasaran untuk meningkatkan jualan.

Yang seronok tu dapat juga mendengar perkongsian daripada Master lain tentang penglibatan mereka dalam shaklee serta teknik yang mereka lakukan untuk meningkatkan jualan.

Alhamdulillah..semoga ilmu yang disedut semalam dapat diamalkan dan menjadi panduan. Ilmu tanpa amal umpama botol yang kosong.

Wednesday, 8 July 2015

Kita Hanya Merancang, Allah Yang Menentukan

Bila nak raya ni mesti ramai yang berdebar-debar kan?
Bukan apa pun..berdebar menadah telinga dengan soalan yang macam-macam.

Dulu masa bujang, 
"Bila ko nak kawin ni? Kawan-kawan lain dah beranak pinak dah..ko kawin pun belum"

Bila dah kawin,
"Aikkk..baru habis belajo dah kawin dah. Keje pun tak lagi"
Ataupun...
"Bila nak ada anak ni?"

Bila dah mengandung,
"Awalnya ko mengandung ya..baru je kawin kan?"

Bila dah ada anak,
"Bila nak tambah lagi ni? Takkan sorang je anak ko?"

Ini memang soalan basic yang selalu saya dapat bila raya atau kenduri kendara. Dari zaman bujang sampailah dah kawin. Bila dah ada anak sorang ni pun orang masih lagi tanya bila nak tambah lagi. Kadang tu senyum je..kadang jawap belum ada rezeki. Tapi hakikat dalam hati hanya Allah sahaja yang tahu. Susah nak prepare soalan cepucemas macam ni.

Kadang dalam tak perasan mungkin kita ada juga bertanya soalan sebegini pada orang lain. Cuba kurangkan bertanya soalan seperti diatas. Sebab apa?

Surah Yunus:61

Kerana segala pekerjaan yang dikerjakan dan ketentuan bagi manusia sentiasa telah tercatat di Luh Mahfuz. Tidak ada satu pun yang terlewat daripada ketetapan Allah SWT, baik yang ada di langit dan di bumi. Segalanya berada dalam pengawasan Allah. Allah Maha Menyaksikan lagi Maha Mengetahui yang zahir dan batin, yang belum terjadi, yang sedang terjadi dan yang sudah terjadi.

Jadi siapa kita nak mempersoalkan tentang hal itu? Sebagai manusia, kita kene sentiasa berusaha untuk mencapai sesuatu hajat yang kita kehendaki tetapi segalanya terserah kepada Allah. Mungkin perkara yang kita rasa baik, belum tentu baik untuk kita. Perkara yang kita tak nak sangat mungkin itu yang adalah yang terbaik untuk kita.

Wallahua'lam

Tuesday, 7 July 2015

Sustained Release Vita C Plus : Kebaikan dan Manfaatnya

Assalamualaikum
Hari ini saya nak share kelebihan Sustained release Vita C Plus Shaklee yang saya gunakan.
Saya mula mengenali Vitamin C dari Shaklee ni bila saya kerap demam dan selsema. Sebulan boleh katakan hampir setiap minggu saya akan demam. Memang kurang antibodi pada masa tu..tak boleh terlalu terdedah dengan habuk atau terlalu letih. 

Saya mula mencari alternatif untuk mengurangkan masalah saya ini lalu terjumpa iklan berkenaan vitamin c ini di Facebook. Saya beli sebotol dengan harga RM92.50 ada 180 biji. Kira okey la..tak mahal sangat. Alhamdulillah..saya konsisten makan sehari sebiji. Selepas 2 bulan saya mula nampak kesan positif Vitamin C ini. Saya tidak kerap demam dan selsema lagi.




Manfaat Utama

  • Membentuk Kolagen - Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asa otot, tisu, gusi. rangka dan tulang rawan. Oleh itu, ianya mampu mengurangkan kedutan dan menghalang otot menjadi lembik.
  • Memperbaiki Simptom Pendarahan - Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam di kulit, luka lambat sembuh, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
  • Peningkatan Sistem Imun - membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mengurangkan alergi hidung dah kulit, asthma. Ia juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom flu dan selsema.
  • Memerangi Kanser - Ia adalah satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa, mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan. Ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita.
  • Mencantikkan Kulit - Ambil Vitamin C setiap hari untuk mendapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.
  • Memperbaiki Insomnia - Ia membantu memperbaiki insomnia, stress atau masalah berkaitan mental seperti keresahan dan gelisah.
  • Mengekalkan Kolesterol Sihat - Ianya mampu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi.

Perbezaan Sustained Release Vita C Plus Shaklee dengan Jenama Lain

  1. Mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi. Setiap tablet Vita C mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah termasuk kulitnya (500mg).
  2. Pembebasan berkala. Setiap 1 jam, ia akan membebaskan 1.5 jumlah vitamin C ke dalam badan. Bermakna, sebiji Vitamin C mampu bertahan selama 5 jam di dalam badan kita.
  3. Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan aktioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gusi, gigi, tulang, otot dan salur darah. 


Kebaikan Sustained Release Vita C Plus Shaklee

  • Berkesan mencerahkan kulit wajah dan badan secara sekata, licin, gebu, berseri
  • Mengekalkan kelembapan kulit, menghilangkan bintik2 hitam, memudarkan jeragat dan lingkaran gelap di bawah mata
  • Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal, dan juga mendapatkan gusi yang sihat dan gigi.
  • Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran
  • Melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti.
  • Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis.
  • Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka, dan pengeluaran hormon antistress.
  • Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi.
  • Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, yang membantu mencegah penuaan pra-matang.
  • Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya.
  • Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas.
  • Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih –> berguna dalam rawatan anemia. Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah.
  • Merawat jangkitan saluran kencing.
  • Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain.

*Produk ini bukan bertujuan untuk merawat, mendiagnos, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


Hubungi saya:
Farini binti Ahmad Ibrahim (ID 1160488)
SMS/Whatsapp/Telegram : 013-638 8886
Email: farini_ai@yahoo.com
COD are UPM Serdang, Serdang & Seri Kembangan



Friday, 3 July 2015

Performance Drink : Minuman Menyegarkan di Bulan Ramadhan

Alhamdulillah..setengah bulan kita berpuasa.
Ada  tak yang lembik je bulan puasa ni?
Tak larat..rasa haus sahaja?
Kalau ada yang rasa macam ni, cepat-cepat la cari Air Basikal @ Performance Drink ni.

Unik betul nama air basikal. Tapi memang itulah lumrah manusia, lebih mudah mengingat gambar berbanding perkataan :-) Nama Air Basikal ni sempena gambar orang naik basikal dekat bekas Performance Drink. Jenuh juga la saya nak refresh bila ada yang tanya air basikal. Hehe..


Apa itu Performance Drink?

Performance drink merupakan minuman isotonik (sport drink) tanpa gas (berkarbonat) dan kurang gula (less sugar). Ia mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepatkan kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh, sekaligus anda akan dapat mengatasi masalah dahaga!

Ianya bersifat isotonik iaitu minuman ini mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Kesannya ia akan mudah diserap dan membantu meningkatkan kadar gula di dalam darah. Sebab itu tubuh anda akan LEBIH CERGAS dan BERTENAGA!

Golongan yang sesuai dan memerlukan Performance Drink

Minuman ini sesuai untuk semua golongan. Dari anak kecil hinggalah orang dewasa.

  • Mereka yang berpuasa. Sesuai untuk sahur dan berbuka
  • Mereka yang mempunyai gaya hidup yang aktif ataupun aktif bersukan
  • Ibu yang menyusukan anak
  • Ibu yang loya ketika sedang hamil
  • Mereka yang kekurangan air atau dehidrasi
  • Para pesakit yang menhidap gout
  • Jika anda sering sakit kepala atau migrain
  • Anak yang demam ataupun terasa nak demam

Bagi saya sekeluarga, waktu sahur kami seperti tidak lengkap tanpa Performance Drink. Alhamdulillah, kami sekeluarga berpuasa tanpa keletihan malah suami masih cergas hingga ke petang walaupun bekerja seharian di luar.

Jom ubah kepada kehidupan yang LEBIH SIHAT! Pilihlah air yang kurang gula, tanpa gas serta perasa dan pewarna tiruan ini.


Hubungi saya:
Farini binti Ahmad Ibrahim (ID 1160488)
SMS/Whatsapp/Telegram : 013-638 8886
Email: farini_ai@yahoo.com
COD are UPM Serdang, Serdang & Seri Kembangan


TIPS AGAR SENTIASA SEGAR SEMASA MENGANDUNG DI BULAN RAMADHAN

Selalunya bulan puasa ni menjadi masalah bagi ibu-ibu yang menyusukan anak ataupun ibu-ibu yang hamil untuk berpuasa. Ibu akan kerap berasa lapar dan letih sepanjang hari sehingga tak mampu untuk bekerja.
Di sini saya mahu kongsikan beberapa tips untuk ibu hamil berpuasa. Semoga ianya membantu :-)
1. Jangan lupa selalu makan makanan berzat baik pada saat sahur atau berbuka puasa. Walau menu sederhana, yang penting mengandungi lima unsur zat lengkap seperti protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral

2. Usahakan untuk mencegah dehidrasi tubuh dengan banyakkan meminum air putih pada malam hari. Hal ini penting dilakukan, kerana pada siang hari, aktiviti kita cenderung banyak mengeluarkan keringat baik di ruangan terbuka atau berhawa dingin.

3. Pada saat berbuka, mulakan dengan makanan atau minuman hangat dan manis seperti Milo, susu atau minuman manis lainnya. Tapi ingat, jangan mengambil minuman yang mengandungi soda, kerana dapat menimbulkan akibat buruk bagi perut anda.

4. Jangan minum air dingin atau ais. Biasakanlah berbuka dengan minuman yang hangat. Perut yang kosong kerap menjadi kembung, bila anda terus berbuka puasa dengan air dingin.

5. Kemudian berehatlah lebih kurang sejam sebelum menyantap hidangan berbuka. Tujuannya untuk memberikan keseimbangan terlebih dahulu terhadap sistem pencernaan kita. Ingat, jangan mengambil makanan berlebihan dan makanan yang mempunyai kandungan garam yang tinggi seperti telur dan ikan masin.

6. Berbuka puasa hendaknya dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak terburu-buru agar perut tidak terkejut. Untuk meringankan kerja penghadaman, kunyah makanan dengan baik.

7. Supaya anda mampu menahan rasa lapar, perbanyakkanlah mengambil jenis makanan berserat yang banyak terdapat dalam sayur dan buah. Tubuh memerlukan waktu lebih lama untuk menghadamkan makanan yang banyak serat.

8. Selain memperbanyakkan makanan berserat dan berprotein, sebaiknya anda juga menyediakan jenis makanan yang mengandungi vitamin dan mineral serta makanan tambahan agar tubuh tetap segar-bugar sepanjang hari
.

9. Vitamin yang penting diambil setiap hari adalah vitamin A, B dan C. Tetapi, kalau anda sudah makan buah berwarna kuning atau merah, sayur berwarna hijau tua dan kekacang, maka tidak perlu khuatir kekurangan vitamin tersebut.

Sunday, 21 June 2015

Tips puasa untuk ibu² hamil

Teringat bulan puasa tahun 2011. Masa tu mengandung nak masuk 39w. Dah sarat sangat dah masa tu..perut mcm xlarat je nak bawa. Edd 25 Ogos.
Tp sy masih gagah ajak suami g bazar ramadhan..g jj la..giant la. Nak jln byk sbb org kata jln byk senang nak bersalin nanti. Hahaha..
Org yg jumpa selalu tegur ckp anak kembar ke? Memang besar perut sy masa tu. Hihi..tp sy kuatkan semangat nak berpuasa jgk. Kalau boleh xnak ganti byk².
17 Ogos 2011 tu puasa hari ke 17 sy siap ajak suami pergi giant beli barang dapur. Konon nak buat kek blk dr hospital esok. Sbb 18hb tu ada check up.
Semangat ni..nak mkn kek b4 berpantang. Dengan termengah² masih g nak bershopping bawa perut boyot tu.
Tapi, 18hb tu g check up kat Hospital Serdang dan terus kene tahan. Tekanan darah tinggi sgt. Duduk dekat dewan bersalin 2 hari xmakan xminum. Haaa...amik kau. Kene bersalin jgk masa tu takut ada masalah lain.
Akhirnya tepat jam 12malam 20 Ogos disorong masuk ke bilik bedah sebab jalan xbuka walaupun dah mcm² cara yg dibuat. Lgpun air ketuban dah dipecahkan..jalan cuma buka 5cm je.
Ehh..ubah topik lak.
Cuma nak bagitau..alhamdulillah berjaya puasa jg walaupun dah sarat. Jgn jadikan mengandung sebagai alasan xnak berpuasa.
Tapi..kalau dah betul² xlarat atau ada masalah jgn la paksa diri..merisikokan bayi dalam perut pulak. Apa pun, kene jaga kesihatan diri dan kandungan. Kalau xdapat puasa nanti ganti la 
Tips sy mudah je.
1. Sy makan nasi dan kurma masa sayur. Xde diet² ni..kalau x nanti lapar.
2. Bila rasa pening sy terus duduk rehat. Rehat yg betul² rehat..xde buat apa². Tgk tv pun x.
3. Waktu malam sy akan banyakkan minum air masak.
4. Selalu ckp dgn baby suruh baby behave sambil gosok² perut. Alhamdulillah..selalunya menjadi.
5. Selalu tetapkan diri dalam suasana tenang. Jgn stress..buat semua benda yg menggembirakan.

Wednesday, 10 June 2015

Supplement Bukan Ubat

Ramai yang ambil mudah perkara ini. 
Mereka beranggapan jika sudah mengambil supplement, segala ubat yang doktor berikan dah tak perlu makan lagi. Cukup dah makan supplement ni.

JANGAN!!!
Jangan buat macam tu. Supplement bukan ubat. Ia hanya makanan tambahan untuk keperluan tubuh badan kita mendapatkan nutrien yang diperlukan. Bukan semua nutrien yang kita perlukan ada di dalam diet makanan kita. Kadang-kadang pula, nutrien yang kita ambil tidak cukup untuk keperluan tubuh badan kita. Sebab itu kita perlukan supplement.

"Tapi, saya makan supplement ni tekanan darah saya dah stabil. Tak payah la makan lagi ubat doktor"

Tidak dinafikan supplement boleh mempengaharui kesihatan anda. Supplement membantu mengurangkan masalah anda (dalam cerita ini tekanan darah tinggi) . Alhamdulillah tekanan darah anda dah stabil. Tetapi, perlu diingatkan segala ubat yang doktor berikan tidak boleh berhenti dimakan melainkan atas nasihat doktor sendiri. 

Saya selalu sarankan kepada rakan dan pelanggan-pelanggan saya supaya mengambil supplement sekarang sementara masih sihat bukan tunggu sehingga ada penyakit baru mencari supplement. Supplement membantu kita mengurangkan risiko untuk menghadapai penyakit yang lebih serius.

Medication for treatment,
Supplement for prevention.

Salam sayang,
Farini
SID Kesayangan Anda


Tuesday, 9 June 2015

Set Enfuselle Shaklee : Untuk Kulit Berminyak

Orang kata kalau nak cantik kene cantik luar dan dalam. 
Cantik iman dan amal

Saya seorang yang tidak terlalu mementingkan kecantikan luaran. Bagi saya..cukuplah kalau aku ni baik dan menyenangkan orang lain. Tak cantik pun tak apa..dah ini yang Allah kurniakan....aku terima seadaanya. Tapi segalanya berubah bila saya kene chicken pox diusia 28 tahun.

Ya 28 tahun!
Allah..parutnya masyaAllah..penuh semuka. Saya malu untuk berhadapan orang lain. Keyakinan diri makin berkurang..nak tengok cermin pun malu. Bila keluar dengan suami dan anak orang akan cakap saya bawa anak-anak berjalan. Ada yang cakap saya ni kakak pada suami saya. Anak saya tu cucu saya la..


Allahuakbar!
Masa tu hanya Allah sahaja yang tahu perasaan saya. Saya nekad..saya nak merubah hidup saya. Saya pilih Set Enfuselle untuk kulit berminyak dan berjerawat. Tapi masa tu saya mulakan dulu dengan Hydrating Cleansing Lotion sebab kulit saya meggelupas di bahagian pipi dan tepi mulut. 

Jom saya kongsikan apa yang saya guna :-)


Set Enfuselle

Kulit Sensitif & Berminyak


1. Purifying Cleansing Gel  

  • Gel yang bertindak lembut untuk menyingkirkan bahan cemar, mekap dan minyak berlebihan daripada kulit.
  • Bahan-bahan khas dan tambahan vitamin E menjadikan kulit terasa segar dan lembut
  • Mencerahkan tona kulit
  • PH yang seimbang
  • Hipoalergenik

2. Purifying Toner 
  • Berfungsi sebagai penuetral serta menghentikan kerosakan pro-oksida
  • Menyegarkan dan menghaluskan kulit. 
  • Membantu mengawal kilauan minyak serta meminimumkan saiz liang-liang kulit.
  • Terbukti secara klinikal
  • Hipoalergenik

3. Balancing Moisturizer 
  • Formula ringkas untuk menyubur dan melembapkan kulit. 
  • Mengimbangkan lembapan agar kulit terasa segar, licin dan berseri sepanjang hari tanpa kilauan.
  • Terbukti secara klinikal; 146% peningkatan keanjalan kulit dalam masa 28 hari, 268% pengurangan garis halus dalam masa 28 hari, 173% pengurangan kedutan kulit dalam masa 28 hari.
  • Hipoalergenik

Alhamdulillah..Allah permudahkan urusan saya.
Saya telah berjumpa dengan set skin care yang sesuai dengan kulit saya. Alhamdulillah..Alhamdulillah..
Sesiapa yang sedang berusaha untuk memulihkan kulit muka seperti saya boleh hubungi saya seperti di bawah. InshaAllah konsultasi terbaik akan diberikan :-)

Entry akan datang saya akan kongsikan lagi set enfuselle untuk kulit kering serta set nutriwhite untuk kulit normal.




Hubungi saya:
Farini binti Ahmad Ibrahim (ID 1160488)
SMS/Whatsapp/Telegram : 013-638 8886
Email: farini_ai@yahoo.com
COD are UPM Serdang, Serdang & Seri Kembangan





Wednesday, 3 June 2015

Retinitis Pigmentosa dan Rawatannya

Pernah dengar tentang Retinitis Pigmentosa (RP)?

Retinitis Pigmentosa (RP) ini adalah sekumpulan penyakit yang diwarisi bercirikan "progressive peripheral" masalah kehilangan penglihatan dan rabun malam (dikenali juga sebagai buta ayam atau rabun ayam) yang boleh membawa kepada kehilangan penglihatan pusat.

Patologi kasar mata seorang lelaki yang menghidap Reitinitis
Update Penting: FDA (Food and Drug Administration) meluluskan implan retina pertama bagi "advanced RP" dewasa.

"The US Food and Drug Administration (FDA) has approved the first retinal implant, the Argus II Retinal Prosthesis System, for adults aged 25 years or older with advanced RP.[1] Although this device will not restore vision to patients, it replaces the function of degenerated cells in the retina and may improve a patient’s performance of basic activities by improving their ability to perceive images and movement.[1]"


Walaupun peranti itu (implan) tidak dapat memulihkan penglihatan pesakit, ia dapat menggantikan fungsi sel dalam retina dan boleh meningkatkan prestasi pesakit dalam aktiviti asas serta meningkatkan penglihatan mereka untuk melihat imej dan pergerakan.

Bagaimana implan ini beroperasi?

Implan mempunyai kamera video kecil, pemancar yang dipasang kepada sepasang cermin mata, pemprosesan video unit (Video Prosessing Unit - VPU) dan prostesis retina yang diimplan (retina tiruan). VPU akan merubah imej dari kamera video kedalam data elektronik dan dihantar terus ke retina tiruan (wireless). 

Adakah ianya memberi kesan buruk kepada pesakit?

Kira-kira dua pertiga daripada pesakit tidak mengalami kesan-kesan buruk daripada peranti atau prosedur tersebut. Walau bagaimanapun, lebih satu pertiga daripada pesakit yang mempunyai sejumlah lebih kurang 23 kesan yang serius termasuk keradangan, hakisan konjuktiva ("conjunctival erosion"), "retinal detachment" dan "hypotony"

Tanda-tanda dan Gejala Retinitis Pigmentosa

Nyctalopia atau Buta Ayam

Gejala paling awal Retinitis Pigmentosa ialah masalah rabun malam. Ia juga dianggap antara salah satu ciri penyakit ini. Pesakit kemungkinan mengalami kesukaran untuk melakukan kerja-kerja pada waktu malam ataupun di tempat-tempat gelap seperti masalah berjalan di dalam bilik berlampu malap sebagai contoh di dalam panggung wayang. 

Pesakit juga mengalami kesukaran memandu dalam cahaya rendah seperti waktu senja atau keadaan berkabus. Selain itu, mereka juga memerlukan masa untuk menyesuaikan diri di tempat terang apabila baru keluar dari tempat yang gelap.

Visual Loss atau Kehilangan Penglihatan

Tiada tanda atau gejala kehilangan penglihatan periferal atau lebih dikenali sebagai penglihatan terowong. Walau bagaimanapun, pesakit akan menyedari kehilangan penglihatan ini apabila mereka seakan-akan melihat melalui tiub berongga atau terowong.

Pesakit boleh terlanggar pintu atau perabot atau mengalami kesukaran dalam bersukan yang memerlukan penglihatan periferal seperti tennis dan bola keranjang. Kehilangan penglihatan tidak menyakitkan dan berlaku dalam tempoh yang lama.

Photopsia

Kebanyakan pesakit Retinitis Pigmentosa melaporkan melihat kilauan cahaya (photopsia) yang kecil, berkilauan ataupun seakan lampu berkelip-kelip. Photopsia ialah persepsi halusinasi pesakit yang melihat percikan api, api atau warna yang timbul dalam keadaan tanpa rangsangan cahaya dan diperhatikan apabila mata yang tertutup. Tetapi keadaan ini tidak berterusan.


Oleh kerana Retinitis Pigmentosa (RP) merupakan kumpulan penyakit keturunan, terlalu banyak kepelbagaian penemuan fizikal yang ditemui. Malah terdapat pelbagai penyakit yang seakan-akan RP. Oleh sebab itu, ujian makmal, ujian penglihatan dan pelbagai prosedur lain perlu dititik beratkan dalam mengenali penyakit ini. InshaAllah saya akan berkongsi lagi tentang pengurusan dan rawatan perubatan mengenai Retinitis Pigmentosa pada entry yang akan datang.


Kandungan entry ini telah diambil dari http://emedicine.medscape.com. Kemudian telah diolah dan diterjemahkan ke dalam bahasa melayu oleh saya untuk kemudahan pembaca.





Cara Memilih Supplement

Hari ini sy nak share tips memilih makanan kesihatan yg paling baik dan selamat.

Makan supplement untuk sihat bukan sebaliknya. 
Nauzubillahiminzalik.. Semoga kita semua dijauhkan.

TIPS MEMILIH MAKANAN KESIHATAN


1. Pilih produk yg berasaskan SEMULAJADI tanpa bahan tiruan ataupun bahan kimia. Jangan terpedaya dengan tempoh kesan yg diberikan kerana kebanyakan bahan kimia akan memberi efek yg pantas.

2. Pilih produk yg dijamin KUALITINYA bukan daripada produk² yg diproses sendiri sebab kita tidak pasti tahap kebersihannya. Kadang ada produk yg direka sendiri oleh peniaga dan diproses oleh kilang² yg memproses pelbagai jenis produk lain tanpa menjaga tahap kebersihannya.

3. Pilih produk yg DIYAKINI tahap kebersihannya, kualitinya serta penciptanya. Ada kajian yg dibuat ke atas produk tersebut ke tidak? Ada lulusan KKM ke tidak?

4. Pilih jenama produk yg telah LAMA DIPASARAN. Bila jenama ini telah lama wujud tanpa sebarang masalah, bermakna produk itu adalah produk yg bagus.


Selamat mencuba! :-)

Ikhlas dari saya,
Farini Ahmad Ibrahim


(Gambar sekadar hiasan)

Saturday, 23 May 2015

Sehari Menimba Ilmu di Bengkel Nutrisi Shaklee

Alhamdulillah...hari ini dengan izin Allah dapat menimba ilmu, menambahkan ilmu nutrisi dalam produk-produk shaklee. Bengkel Nutrisi yang berlangsung di Klana Resort Seremban selama 7 jam ini memberikan banyak input untuk para pengedar sah shaklee.


Pelbagai ilmu baru yang saya dapat dalam bengkel yang dikendalikan oleh Puan Sarah pakar nutrisi dari Shaklee. Dari bahan yang digunakan sehingga fungsi setiap produk telah diberikan penerangan yang jelas. Tidak rugi melabur RM40 untuk bayaran bengkel ini kerana kami disediakan makan tengah hari di samping ilmu yang sangat banyak kami timba di sini.

Terima kasih juga kepada upline saya, Master Norfahana kerana menaja tiket untuk suami saya ke sini. Last minute plan, sepatutnya suami saya hanya menghantar saya ke Seremban tetapi upline saya offer tiket free pada suami. Allah..rezeki Allah maha luas :-)

Alhamdulillah..dapat juga suami saya serba sedikit ilmu nutrisi. Lepas ni dia boleh share pada kawan-kawan lain pula. Sebenarnya tak ramai tau orang lelaki yang hadir ke bengkel-bengkel begini.

Lagi 1, seronok bershaklee ni bila kita boleh bawa anak² bersama ke seminar atau bengkel yang kita sertai. Tak perlu risau nak tinggalkan anak bila kita menghadiri bengkel seperti ini.

Bagi anda yang berminat untuk menjadi pengedar sah shaklee, boleh hubungi saya untuk pertanyaan lanjut. Tak perlu risau kalau tiada ilmu kerana Shaklee dan saya sendiri sebagai upline menyediakan pelbagai kelas bimbingan untuk memantapkan ilmu dan kemahiran dalam perniagaan ini.


Hubungi saya:
Farini binti Ahmad Ibrahim (ID 1160488)
SMS/Whatsapp/Telegram : 013-638 8886
Email: farini_ai@yahoo.com
COD are UPM Serdang, Serdang & Seri Kembangan

Tuesday, 19 May 2015

Manfaat CarotoMax Untuk Mata

Set penjagaan Mata merupakan set yang paling banyak saya jual setakat ini. Hampir 90% pelanggan yang menggunakan set ini berpuas hati dengan hasil yang mereka temui.

Kebanyakan orang yang memakai cermin mata mengalami masalah untuk menurunkan "power" cermin mata mereka. Rata-rata mengalami masalah power semakin meningkat tetapi amat sukar sekali untuk menurunkan atau me"maintainkan" power cermin mata mereka.

Insha Allah set ini ; CarotoMax & Omega Guard dapat membantu anda.


Kandungan CarotoMax

CarotoMax mengandungi 6 jenis karotena, diekstrak dari sayur-sayuran & buah-buahan yang kaya dengan sifat anti-oksidant seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli, kentang, lobak, minyak sawit, epal dan lain-lain lagi.



Apa itu anti-oksidant ya? Anti-oksidant adalah vitamin, mineral atau sejenis nutrisi yang berperanan dalam menjaga dan memperbaiki sel-sel tubuh yang rosakakibat daripada radikal bebas.


Manfaat Utama Carotamax Shaklee


  • Lebih selamat dari Vitamin A - Penemuan terawal vitamin adalah pada tahun 1912 iaitu Vitamin A. Vitamin A juga didapati boleh menyebabkan toksisiti jika diambil secara berlebihan.  Walaubagaimanapun, pada tahun 1932 saintis telah menemui beta karotena, satu prekursor Vitamin A yang mana ianya didapati lebih selamat untuk diambil.
  • Mempertingkatkan Penglihatan - Ia menghasilkan "ungu visual" yang membolehkan kita mengekalkan penglihat didalam gelap. ia mempertingkatkan masalah kesihatan seperti rabun malam, rabun dekat, presbiopic, mata kering, kelesuan mata, glaucoma, katarak, eyebag dan gegelung hitam dimata.
  • Meredakan Penyakit Kulit - Pengambilan yang banyak akan meredakan penyakit kulit seperti psoriasis, senile plaque, kulit kering, kulit gugur, jerawat dan akne. 
  • Melindungi Epithelial - Ia memelihara lapisan luar kornea, rongga oral, usus, perut, paru-paru, bronkus, pundi kencing, ovari semasa disintegrasi tisu, merawat ulser saluran usus.
  • Melawan Kanser & Oksidasi - Pengambilan yang kerap beta karotena mengukuhkan sistem imun, melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti bahan kanser dan menghalang pembentukan sel-sel kanser. Ia akan mengurangkan risiko kanser, terutama sekali kanser paru-paru dan payudara. Ia juga mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida. 
  • Menghalang Infeksi - Merangsang enzim membunuh kuman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi penyakit sistem respiratori paru-paru: batuk, hepatitis, asthma dan selsema.
  • Menggalakkan Perkembangan Normal & Sihat - Merangsang perkembangan kanak-kanak atau remaja, menguatkan tulang, melindungi rambut, kulit, membran mukosa, gigi sihat, gusi dan sistem reproduksi. Juga penghasilan sperma yang sihat.



Testimoni CarotoMax







Untuk mendapatkan set penjagaan mata ini sila


Hubungi saya:
Farini binti Ahmad Ibrahim (ID 1160488)
SMS/Whatsapp/Telegram : 013-638 8886
Email: farini_ai@yahoo.com
COD are UPM Serdang, Serdang & Seri Kembangan


Thursday, 14 May 2015

Kelebihan & Kebaikan Vita-lea Iron Formula

Apakah itu Vita-lea?

Vita-lea merupakan vitamin pertama di dunia. Dahulunya ia dikenali sebagai "Vitalize-Mineral" dan disingkatkan sebutannya kepada "Vita-min", sehingga kini kekal kita sebut sebagai vitamin.

Seiring peningkatan teknologi Vitalize-Mineral yang dahulunya cecair telah diubah bentuknya menjadi bentuk tablet yang dikenali sebagai "Vita-lea"

Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran & buah-buahan, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasi secara komprehensif dan sangat seimbang.

Tablet Vita-lea ini disaluti dengan serbuk nutrisi - spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah "Explo-tab" iaitu kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks. Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral didalamnya membantu penyerapan yang pantas oleh usus kecil.


Tahu tak bahawa ujian klinikal juga telah membuktikan bahawa pengambilan Vita-lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. Hrmm..bagus kan Vita-lea ni? Sebab itu ia mampu bertahan selama 100 tahun.


Manfaat & Kebaikan Vita-lea
  1. Penambah Tenaga Segera - pemberi tenaga, kecergasan tubuh, kekuatan mental dan membantu sistem memori serta fokus dalam pembelajaran mahupun tugas harian.
  2. Pelengkap Nutrisi - kekurangan pelbagai vitamin & mineral penting dalam makanan harian, makanan tidak seimbang terutama mereka yang mengamalkan sayuran sahaja dan anaemia.
  3. Keupayaan Sistem Produktif - penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.
  4. Metabolisma - sangat membantu dalam stimulasi metabolisma & melambatkan proses penuaan.
  5. Elemen Penting Pada Sel Tubuh - menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon serta menjaga kesihatan tirod.
  6. Melindungi Organ - melindungi fungsi buah pinggang, jantung & hati.



Kandungan Yang Hebat
  • Vitamin D - menyokong penyerapan kalsium untuk gigi dan tulang yang sihat.
  • Beta Karotena - meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi.
  • Viatamin E - meningkatkan kesihatan usus, hati dan fungsi imunisasi.
  • Kalsium - menyokong kekutan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot.
  • Boron - membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terdapat dalam perkembangan tulang.
  • Magnasium - menyokong kekuatan tulang, fungsi otot, dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal & denyutan jantung.
  • Biotin - membantu badan menghasilkan tenaga dari protein & lemak.
  • Lain-lain - tidak mengandungi perisa tiruan, pewarna, pemanis dan bahan pengawet.
*Produk ini bukan bertujuan untuk merawat, mendiagnos, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Antara testimoni pengguna Vita-lea:






Hubungi saya:
Farini binti Ahmad Ibrahim (ID 1160488)
SMS/Whatsapp/Telegram : 013-638 8886
Email: farini_ai@yahoo.com
COD are UPM Serdang, Serdang & Seri Kembangan